Profese

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků [CZ-ISCO 816]

Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)

Hodnota představuje počet zaměstnanců a predikovaný počet zaměstnaných v dané profesní skupině. Predikce počtu zaměstnanců představuje posledních pět znázorněných let. Profesní skupiny jsou členěny do 131 profesních skupin, jedná se o členění na takzvané třímístné ISCO.

Počet zaměstnanců v profesi

Pro zobrazení této metriky je třeba nejprve zvolit alespoň jeden kraj ve filtru na začátku stránky.

Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP

Obsluha zařízení kafilérie

Odborný směr

Životní prostředí a nakládání s odpady

Charakteristika

Obsluha zařízení kafilérie obsluhuje technologická strojní zařízení při zpracování odpadů živočišného původu na kafilerní výrobky.

Pracovní činnosti

  • Obsluha strojů a zařízení při zpracovávání odpadních surovin živočišného původu na kafilerní výrobky.
  • Řízení a kontrola technologických procesů.
  • Běžná údržba a seřizování strojních linek a zařízení.
  • Kontrola jakosti a množství výrobků.
  • Vedení provozních a odbytových záznamů.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/obsluha-zarizeni-kafileri

Obsluha strojů a zařízení v potravinářství a krmivářství

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Obsluha strojů a zařízení v potravinářství a krmivářství obsluhuje stroje a zařízení pro výrobu a zpracování zemědělských, potravinářských a krmivářských produktů produktů.

Pracovní činnosti

  • Zpracování, úprava a třídění surovin.
  • Příprava surovin pro výrobu potravin navažováním a dávkováním podle stanovených receptur a postupů.
  • Výroba potravin na výrobních zařízeních a výrobních linkách, jejich ovládání a kontrola funkce.
  • Obsluha dávkovacích zařízení a komponentních vah.
  • Obsluha zásobníků a sil.
  • Řízení a obsluha diskontinuálních a kontinuálních technologických výrobních zařízení.
  • Monitorování výrobních procesů pomocí přístrojů s jednoduchou obsluhou nebo automatickým provozem.
  • Ošetřování a běžná údržba zařízení, strojů, pracovních pomůcek a nářadí.
  • Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy meziproduktů nebo hotových výrobků.
  • Smyslové posuzování kvality a zdravotní nezávadnosti polotovarů a hotových výrobků.
  • Čištění, mytí nebo hrubá příprava surovin pro výrobu potravin před vlastním zpracováním.
  • Skladovací, expediční a hygienicko-sanitační práce.
  • Pořizování záznamů o průběhu potravinářské a krmivářské výroby.
  • Evidování technických dat o průběhu práce a výsledcích, včetně kvality výroby.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/pracovnik-vyroby-potravin

Zpracovatel čaje

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Zpracovatel čaje zpracovává byliny, ovoce a další suroviny na výrobu čaje, obsluhuje stroje a zařízení využívané při zpracování čaje v jednotlivých krocích technologického procesu výroby a podílí se na balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.

Pracovní činnosti

  • Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
  • Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
  • Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
  • Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
  • Sjednávání smluv na poskytování služeb.
  • Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
  • Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
  • Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
  • Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
  • Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
  • Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
  • Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/0ba16dcbb7

Sýrař

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Sýrař zpracovává mléko na přírodní sýry a tvarohy.

Pracovní činnosti

  • Příjem mléka a ostatních surovin.
  • Základní úprava mléka před sýřením.
  • Aplikace čistých mlékařských kultur (ČMK).
  • Sýření mléka a zpracování sýřeniny.
  • Obsluha technologického zařízení sýráren.
  • Ošetřování a dohled nad zráním sýrů.
  • Výrobní a technologická evidence.
  • Kontrola průběhu technologických procesů.
  • Provozní laboratorní analýza.
  • Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
  • Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/syrar

Lihovarník a likérník

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Lihovarník a likérník obsluhuje technologické zařízení na výrobu lihu a lihovin a zajišťuje výrobu v celém jejím rozsahu od příjmu a přípravy surovin, přes fermentaci, destilaci až po předání vyrobeného lihu nebo destilátu.

Pracovní činnosti

  • Příjem, kontrola, ošetřování a skladování surovin a pomocných látek.
  • Příprava a dávkování surovin pro výrobu lihu a lihovin.
  • Obsluha destilačních aparátů a ostatního strojně-technologického zařízení.
  • Kontrola procesů destilace, rektifikace a dehydratace lihu, destilátů a dalších alkoholických nápojů.
  • Kontrola obsahu alkoholu lihoměrem.
  • Výroba octů bakteriálními procesy.
  • Odběr vzorků vyrobených lihovarských produktů a lihovin pro laboratorní analýzu.
  • Senzorické hodnocení vyrobené lihoviny.
  • Práce s normami spotřeby surovin a materiálu.
  • Plnění sanitačního režimu a hygienických předpisů.
  • Čištění, dezinfekce, seřizování a údržba používaných strojů, zařízení a linek.
  • Vedení předepsané dokumentace včetně inventarizace dle legislativních předpisů.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/lihovarnik

Mlynář

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Mlynář samostatně ovládá, kontroluje a seřizuje stroje a linky na potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním, na mletí a na míchání mlýnských výrobků.

Pracovní činnosti

  • Příjem a předčištění obilí před jejich uložením do sil.
  • Potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním.
  • Sušení obilí.
  • Kondicionování obilí před mletím, dávkování vody.
  • Míchání mlýnských výrobků.
  • Mlýnské zpracování.
  • Dávkování zlepšovacích přípravků podle pokynů technika řízení výroby.
  • Monitorování funkce strojů a zařízení a kontrola parametrů výrobních procesů.
  • Odebírání vzorků ke kontrole kvality.
  • Smyslové posuzování surovin, meziproduktů a výrobků.
  • Provádění běžné údržby a drobných oprav mlýnských strojů a zařízení ve mlýnech.
  • Skladování obilí v silech, jejich příprava a míchání na zámel.
  • Pytlování a expedice mlýnských výrobků.
  • Provádění úklidu mlýna suchou cestou a čištění strojů a zařízení.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/mlynar

Zpracovatel koření a hub

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Zpracovatel koření a hub nastavuje a obsluhuje stroje a zařízení využívané na zpracování koření a hub v jednotlivých krocích technologického procesu výroby a podílí se na balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.

Pracovní činnosti

  • Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
  • Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
  • Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
  • Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
  • Sjednávání smluv na poskytování služeb.
  • Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
  • Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
  • Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
  • Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
  • Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
  • Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
  • Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/17c2eec2a1

Zpracovatel živočišných tuků

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Zpracovatel živočišných tuků těží, ošetřuje, tepelně opracuje a skladuje tukovou tkáň jatečných zvířat.

Pracovní činnosti

  • Těžení a ošetření tukové tkáně.
  • Zpracování tuků včetně obsluhy strojního a technologického vybavení.
  • Skladování živočišných tuků.
  • Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
  • Dodržování sanitačních řádů provozu na zpracování živočišných tuků.
  • Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/zpracovatel-zivocisnych-t

Konzervář

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Konzervář vyrábí konzervované potravinářské výrobky podle předepsaných technologií.

Pracovní činnosti

  • Příjem základních surovin a přísad.
  • Třídění a příprava konzervárenských surovin ke zpracování, předběžná úprava.
  • Zpracování základních surovin, přísad, polotovarů a pomocných látek.
  • Řízení a obsluha diskontinuálních i kontinuálních technologických výrobních zařízení a linek.
  • Technologické zpracování surovin na polotovary a výrobky.
  • Kontrola průběhu výroby z hlediska technologie.
  • Kontrola časových intervalů a teploty v průběhu konzervárenského procesu.
  • Nastavení požadovaných parametrů odpařovacího zařízení.
  • Senzorické hodnocení kvality konzervárenských výrobků.
  • Odebírání vzorků pro laboratorní stanovení kvality základních surovin, meziproduktů nebo hotových výrobků.
  • Skladování, expedice a hygienicko-sanitační práce.
  • Vedení provozních záznamů.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/konzervar

Pracovník výroby nealkoholických nápojů

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Pracovník výroby nealkoholických nápojů obsluhuje strojní zařízení využívané na výrobu nealkoholických nápojů v jednotlivých krocích technologického procesu výroby, vykonává základní manuální a obslužné operace v procesu zpracování vstupních surovin, participuje na samotné výrobě a podílí se na plnění, balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.

Pracovní činnosti

  • Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
  • Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
  • Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
  • Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
  • Sjednávání smluv na poskytování služeb.
  • Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
  • Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
  • Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
  • Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
  • Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
  • Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
  • Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/07d54d0e72

Potravinářský dělník

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Potravinářský dělník provádí dle technologického postupu a pokynu nadřízeného přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků a obsluhuje jednoduché stroje a zařízení, případně dozoruje kompletní linky na výrobu potravin.

Pracovní činnosti

  • Příprava pracoviště, stanovení pracovních postupů a metod dle zadání výroby.
  • Příjmová kontrola produktů a materiálů podle stanovených přejímacích kritérií v návaznosti specifika jednotlivých oborů
  • Třídění a příprava suroviny pro zpracování v potravinářské výrobě.
  • Výroba potravin na výrobních zařízeních a výrobních linkách, jejich ovládání a kontrola funkce.
  • Plnění, stáčení, formování a balení všech druhů potravinářských výrobků do různých obalů, jejich značení a příprava na skladování a expedici.
  • Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství.
  • Monitorování výrobních procesů pomocí přístrojů s jednoduchou obsluhou nebo automatickým provozem.
  • Smyslové posuzování kvality a zdravotní nezávadnosti polotovarů a hotových výrobků.
  • Příjem, skladování a výdej surovin a hotových výrobků.
  • Seřizování a obsluha samostatných potravinářských strojů a zařízení.
  • Spolupráce při provádění běžné údržby a drobných opravách strojů a zařízení v provozovně.
  • Pořizování záznamů o průběhu potravinářské výroby.
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti ve svěřeném úseku a čištění strojů a zařízení.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/potravinarsky-delnik-5dc5

Pracovník výroby těstovin

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Pracovník výroby těstovin vyrábí podle stanovených technologických postupů a receptur z mouky, vody a dalších surovin těstovinové výrobky.

Pracovní činnosti

  • Přijímání surovin a jejich uskladnění.
  • Příprava a úprava surovin pro výrobu těstovin.
  • Výroba těsta.
  • Řízení, kontrola a regulace strojů a zařízení na výrobu těstovin.
  • Tvarování a válcování těstovin.
  • Sušení těstovin při vysoké teplotě.
  • Kontrola a regulace podmínek skladování.
  • Senzorické hodnocení těstovinových výrobků.
  • Posuzování kvality surovin pro výrobu těstovin a hotových výrobků.
  • Balení, skladování a expedice hotových výrobků.
  • Provádění drobných oprav a hygienické údržby strojů a zařízení pro výrobu těstovin.
  • Vedení příslušné dokumentace.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/pracovnik-vyroby-testovin

Cukrovarník

Odborný směr

Potravinářství a krmivářství

Charakteristika

Cukrovarník se podílí na výrobě cukru a dalších cukrovarnických výrobků, obsluhuje technologické zařízení na praní a řezání cukrové řepy, získávání, čištění a zahuštění šťávy až po finální výrobek.

Pracovní činnosti

  • Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
  • Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
  • Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
  • Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
  • Sjednávání smluv na poskytování služeb.
  • Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
  • Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
  • Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
  • Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
  • Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
  • Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
  • Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.

Kód ISCO

8160

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/e88cea5405