Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)
Počet zaměstnanců v profesi
Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP
Obsluha zařízení kafilérie
Odborný směr
Životní prostředí a nakládání s odpady
Charakteristika
Obsluha zařízení kafilérie obsluhuje technologická strojní zařízení při zpracování odpadů živočišného původu na kafilerní výrobky.
Pracovní činnosti
- Obsluha strojů a zařízení při zpracovávání odpadních surovin živočišného původu na kafilerní výrobky.
- Řízení a kontrola technologických procesů.
- Běžná údržba a seřizování strojních linek a zařízení.
- Kontrola jakosti a množství výrobků.
- Vedení provozních a odbytových záznamů.
Kód ISCO
8160
Více informací
Obsluha strojů a zařízení v potravinářství a krmivářství
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Obsluha strojů a zařízení v potravinářství a krmivářství obsluhuje stroje a zařízení pro výrobu a zpracování zemědělských, potravinářských a krmivářských produktů produktů.
Pracovní činnosti
- Zpracování, úprava a třídění surovin.
- Příprava surovin pro výrobu potravin navažováním a dávkováním podle stanovených receptur a postupů.
- Výroba potravin na výrobních zařízeních a výrobních linkách, jejich ovládání a kontrola funkce.
- Obsluha dávkovacích zařízení a komponentních vah.
- Obsluha zásobníků a sil.
- Řízení a obsluha diskontinuálních a kontinuálních technologických výrobních zařízení.
- Monitorování výrobních procesů pomocí přístrojů s jednoduchou obsluhou nebo automatickým provozem.
- Ošetřování a běžná údržba zařízení, strojů, pracovních pomůcek a nářadí.
- Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy meziproduktů nebo hotových výrobků.
- Smyslové posuzování kvality a zdravotní nezávadnosti polotovarů a hotových výrobků.
- Čištění, mytí nebo hrubá příprava surovin pro výrobu potravin před vlastním zpracováním.
- Skladovací, expediční a hygienicko-sanitační práce.
- Pořizování záznamů o průběhu potravinářské a krmivářské výroby.
- Evidování technických dat o průběhu práce a výsledcích, včetně kvality výroby.
Kód ISCO
8160
Více informací
Zpracovatel čaje
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Zpracovatel čaje zpracovává byliny, ovoce a další suroviny na výrobu čaje, obsluhuje stroje a zařízení využívané při zpracování čaje v jednotlivých krocích technologického procesu výroby a podílí se na balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.
Pracovní činnosti
- Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
- Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
- Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
- Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
- Sjednávání smluv na poskytování služeb.
- Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
- Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
- Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
- Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
- Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
- Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
- Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.
Kód ISCO
8160
Více informací
Sýrař
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Sýrař zpracovává mléko na přírodní sýry a tvarohy.
Pracovní činnosti
- Příjem mléka a ostatních surovin.
- Základní úprava mléka před sýřením.
- Aplikace čistých mlékařských kultur (ČMK).
- Sýření mléka a zpracování sýřeniny.
- Obsluha technologického zařízení sýráren.
- Ošetřování a dohled nad zráním sýrů.
- Výrobní a technologická evidence.
- Kontrola průběhu technologických procesů.
- Provozní laboratorní analýza.
- Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
- Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.
Kód ISCO
8160
Více informací
Lihovarník a likérník
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Lihovarník a likérník obsluhuje technologické zařízení na výrobu lihu a lihovin a zajišťuje výrobu v celém jejím rozsahu od příjmu a přípravy surovin, přes fermentaci, destilaci až po předání vyrobeného lihu nebo destilátu.
Pracovní činnosti
- Příjem, kontrola, ošetřování a skladování surovin a pomocných látek.
- Příprava a dávkování surovin pro výrobu lihu a lihovin.
- Obsluha destilačních aparátů a ostatního strojně-technologického zařízení.
- Kontrola procesů destilace, rektifikace a dehydratace lihu, destilátů a dalších alkoholických nápojů.
- Kontrola obsahu alkoholu lihoměrem.
- Výroba octů bakteriálními procesy.
- Odběr vzorků vyrobených lihovarských produktů a lihovin pro laboratorní analýzu.
- Senzorické hodnocení vyrobené lihoviny.
- Práce s normami spotřeby surovin a materiálu.
- Plnění sanitačního režimu a hygienických předpisů.
- Čištění, dezinfekce, seřizování a údržba používaných strojů, zařízení a linek.
- Vedení předepsané dokumentace včetně inventarizace dle legislativních předpisů.
Kód ISCO
8160
Více informací
Mlynář
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Mlynář samostatně ovládá, kontroluje a seřizuje stroje a linky na potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním, na mletí a na míchání mlýnských výrobků.
Pracovní činnosti
- Příjem a předčištění obilí před jejich uložením do sil.
- Potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním.
- Sušení obilí.
- Kondicionování obilí před mletím, dávkování vody.
- Míchání mlýnských výrobků.
- Mlýnské zpracování.
- Dávkování zlepšovacích přípravků podle pokynů technika řízení výroby.
- Monitorování funkce strojů a zařízení a kontrola parametrů výrobních procesů.
- Odebírání vzorků ke kontrole kvality.
- Smyslové posuzování surovin, meziproduktů a výrobků.
- Provádění běžné údržby a drobných oprav mlýnských strojů a zařízení ve mlýnech.
- Skladování obilí v silech, jejich příprava a míchání na zámel.
- Pytlování a expedice mlýnských výrobků.
- Provádění úklidu mlýna suchou cestou a čištění strojů a zařízení.
Kód ISCO
8160
Více informací
Zpracovatel koření a hub
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Zpracovatel koření a hub nastavuje a obsluhuje stroje a zařízení využívané na zpracování koření a hub v jednotlivých krocích technologického procesu výroby a podílí se na balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.
Pracovní činnosti
- Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
- Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
- Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
- Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
- Sjednávání smluv na poskytování služeb.
- Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
- Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
- Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
- Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
- Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
- Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
- Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.
Kód ISCO
8160
Více informací
Zpracovatel živočišných tuků
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Zpracovatel živočišných tuků těží, ošetřuje, tepelně opracuje a skladuje tukovou tkáň jatečných zvířat.
Pracovní činnosti
- Těžení a ošetření tukové tkáně.
- Zpracování tuků včetně obsluhy strojního a technologického vybavení.
- Skladování živočišných tuků.
- Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
- Dodržování sanitačních řádů provozu na zpracování živočišných tuků.
- Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.
Kód ISCO
8160
Více informací
Konzervář
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Konzervář vyrábí konzervované potravinářské výrobky podle předepsaných technologií.
Pracovní činnosti
- Příjem základních surovin a přísad.
- Třídění a příprava konzervárenských surovin ke zpracování, předběžná úprava.
- Zpracování základních surovin, přísad, polotovarů a pomocných látek.
- Řízení a obsluha diskontinuálních i kontinuálních technologických výrobních zařízení a linek.
- Technologické zpracování surovin na polotovary a výrobky.
- Kontrola průběhu výroby z hlediska technologie.
- Kontrola časových intervalů a teploty v průběhu konzervárenského procesu.
- Nastavení požadovaných parametrů odpařovacího zařízení.
- Senzorické hodnocení kvality konzervárenských výrobků.
- Odebírání vzorků pro laboratorní stanovení kvality základních surovin, meziproduktů nebo hotových výrobků.
- Skladování, expedice a hygienicko-sanitační práce.
- Vedení provozních záznamů.
Kód ISCO
8160
Více informací
Pracovník výroby nealkoholických nápojů
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Pracovník výroby nealkoholických nápojů obsluhuje strojní zařízení využívané na výrobu nealkoholických nápojů v jednotlivých krocích technologického procesu výroby, vykonává základní manuální a obslužné operace v procesu zpracování vstupních surovin, participuje na samotné výrobě a podílí se na plnění, balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.
Pracovní činnosti
- Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
- Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
- Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
- Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
- Sjednávání smluv na poskytování služeb.
- Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
- Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
- Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
- Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
- Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
- Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
- Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.
Kód ISCO
8160
Více informací
Potravinářský dělník
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Potravinářský dělník provádí dle technologického postupu a pokynu nadřízeného přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků a obsluhuje jednoduché stroje a zařízení, případně dozoruje kompletní linky na výrobu potravin.
Pracovní činnosti
- Příprava pracoviště, stanovení pracovních postupů a metod dle zadání výroby.
- Příjmová kontrola produktů a materiálů podle stanovených přejímacích kritérií v návaznosti specifika jednotlivých oborů
- Třídění a příprava suroviny pro zpracování v potravinářské výrobě.
- Výroba potravin na výrobních zařízeních a výrobních linkách, jejich ovládání a kontrola funkce.
- Plnění, stáčení, formování a balení všech druhů potravinářských výrobků do různých obalů, jejich značení a příprava na skladování a expedici.
- Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství.
- Monitorování výrobních procesů pomocí přístrojů s jednoduchou obsluhou nebo automatickým provozem.
- Smyslové posuzování kvality a zdravotní nezávadnosti polotovarů a hotových výrobků.
- Příjem, skladování a výdej surovin a hotových výrobků.
- Seřizování a obsluha samostatných potravinářských strojů a zařízení.
- Spolupráce při provádění běžné údržby a drobných opravách strojů a zařízení v provozovně.
- Pořizování záznamů o průběhu potravinářské výroby.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti ve svěřeném úseku a čištění strojů a zařízení.
Kód ISCO
8160
Více informací
Pracovník výroby těstovin
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Pracovník výroby těstovin vyrábí podle stanovených technologických postupů a receptur z mouky, vody a dalších surovin těstovinové výrobky.
Pracovní činnosti
- Přijímání surovin a jejich uskladnění.
- Příprava a úprava surovin pro výrobu těstovin.
- Výroba těsta.
- Řízení, kontrola a regulace strojů a zařízení na výrobu těstovin.
- Tvarování a válcování těstovin.
- Sušení těstovin při vysoké teplotě.
- Kontrola a regulace podmínek skladování.
- Senzorické hodnocení těstovinových výrobků.
- Posuzování kvality surovin pro výrobu těstovin a hotových výrobků.
- Balení, skladování a expedice hotových výrobků.
- Provádění drobných oprav a hygienické údržby strojů a zařízení pro výrobu těstovin.
- Vedení příslušné dokumentace.
Kód ISCO
8160
Více informací
Cukrovarník
Odborný směr
Potravinářství a krmivářství
Charakteristika
Cukrovarník se podílí na výrobě cukru a dalších cukrovarnických výrobků, obsluhuje technologické zařízení na praní a řezání cukrové řepy, získávání, čištění a zahuštění šťávy až po finální výrobek.
Pracovní činnosti
- Nastavení, řízení a koordinace provozních procesů v rámci zařízení.
- Spolupráce na vytváření strategie rozvoje a cenové strategie daného zařízení.
- Výběr personálu a zajišťování jeho zaškolení.
- Vedení jednání a uzavírání kontraktů s obchodními partnery.
- Sjednávání smluv na poskytování služeb.
- Předkládání návrhů na dosažení vyšší kvality poskytovaných služeb.
- Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů, předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, pracovní kázně a vnitropodnikových směrnic.
- Řešení provozních problémů, reklamací a stížností zákazníků.
- Kontrola kvality a sledování úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.
- Kontrola správnosti postupu při účtování služeb a správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
- Zpracovávání harmonogramu služeb vedoucích zaměstnanců jednotlivých úseků.
- Komunikace a se zástupci kontrolních orgánů a poskytování součinnosti.
Kód ISCO
8160