Profese

Číšníci, servírky, barmani a příbuzní pracovníci [CZ-ISCO 513]

Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)

Hodnota představuje počet zaměstnaných a predikovaný počet zaměstnaných v dané profesní skupině. Predikce počtu zaměstnaných představuje posledních pět znázorněných let. Profesní skupiny jsou členěny do 131 profesních skupin, jedná se o členění na takzvané třímístné ISCO.

Prezentované hodnoty byly upraveny pomocí matematické metody Hodrickova-Prescottova filtru, sloužící k dekompozici časové řady na dlouhodobou a cyklickou složku. Samotná úprava byla realizována z důvodu probíhající revize původních hodnot.

Z důvodu aplikace metody Hodrickova-Prescottova filtru nemusí být suma krajů rovna údaji za ČR.

Prezentované predikční údaje za ČR nebyly verifikovány.

Počet zaměstnaných v profesi

Pro zobrazení této metriky je třeba nejprve zvolit alespoň jeden kraj ve filtru na začátku stránky.

Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP

Pomocný číšník

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Pomocný číšník zajišťuje pomocné práce při servírování a podávání pokrmů a nápojů.

Pracovní činnosti

  • Výpomoc při obsluze hostů restauračního zařízení.
  • Spolupráce na přípravě a aranžování místností a tabulí.
  • Vydávání pokrmů a nápojů.
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Běžná údržba výčepního zařízení.
  • Výpomoc při přípravě slavnostních akcí a při obsluze na slavnostních akcích.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrolování zboží a zásob.
  • Přijímání objednávek.

Kód ISCO

5131

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/pomocny-cisnik

Číšník

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Číšník zajišťuje kompletní servis pro hosty gastronomického nebo pohostinského provozu, servíruje pokrmy a nápoje a poskytuje rady při jejich výběru z jídelního nebo nápojového lístku.

Pracovní činnosti

  • Příprava a aranžování místností a tabulí.
  • Vítání a usazování hostů.
  • Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
  • Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.).
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Spolupráce při sestavování jídelního a nápojového lístku.
  • Přijímání objednávek.
  • Zadávání objednávek do pokladního systému, inkaso plateb a vracení finanční hotovosti.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v gastronomickém nebo pohostinském provozu.
  • Pomoc při výběru pokrmů a nápojů z jídelního nebo nápojového lístku.

Kód ISCO

5131

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/cisnik

Barman

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Barman servíruje a prodává nealkoholické, alkoholické a míchané nápoje, které připravuje dle předem stanoveného postupu.

Pracovní činnosti

  • Péče o vybavení baru, nádobí a sklo.
  • Příprava míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů podle speciálních či vlastních receptur.
  • Podávání a servírování nápojů.
  • Provádění odborné instruktáže u speciálních nápojů.
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v gastronomickém nebo pohostinském provozu.
  • Uskladňování a ošetřování nápojů, ovoce, přísad a surovin.
  • Obsluha barových zařízení.
  • Vyúčtování tržeb.
  • Přijímání objednávek.
  • Pomoc při výběru nápojů z nápojového lístku.
  • Zadávání objednávek do pokladního systému a inkaso plateb.

Kód ISCO

5132

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/barman

Specialista pro přípravu kávy nebo čaje

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Specialista pro přípravu kávy nebo čaje nabízí, připravuje a servíruje kávu a kávové speciality nebo čaj a čajové speciality a pečuje a dbá o správné uskladnění surovin pro jejich přípravu.

Pracovní činnosti

  • Volba vhodného postupu pro přípravu kávy a kávových specialit nebo čaje a čajových specialit.
  • Volba vhodného postupu pro uložení a skladování kávy nebo čaje.
  • Degustace a výběr kávy nebo čaje.
  • Obsluhování, čištění a údržba kávovaru nebo čajovaru.
  • Příprava kávových nápojů a specialit nebo čajových nápojů a specialit.
  • Obsluha hostů a přijímání objednávek.
  • Nabízení a servírování kávy, čaje a dalších nápojů a doporučení, jaká káva nebo čaj se hodí ke kterému jídlu.
  • Zadávání objednávek do pokladního systému a inkaso plateb.
  • Tvorba nápojového lístku.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v kavárně nebo čajovně.
  • Vytváření míšených nápojů z kávy nebo čaje.

Kód ISCO

5132

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/barista