Profese

Číšníci, servírky, barmani a příbuzní pracovníci [CZ-ISCO 513]

Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)

Hodnota představuje počet zaměstnaných a predikovaný počet zaměstnaných v dané profesní skupině. Predikce počtu zaměstnaných představuje posledních pět znázorněných let. Profesní skupiny jsou členěny do 131 profesních skupin, jedná se o členění na takzvané třímístné ISCO. cosi.xxx

Prezentované hodnoty byly upraveny pomocí matematické metody Hodrickova-Prescottova filtru, sloužící k dekompozici časové řady na dlouhodobou a cyklickou složku. Samotná úprava byla realizována z důvodu probíhající revize původních hodnot.

Graf uvádí procentuální podíl dané profesní skupiny na celkové zaměstnanosti v kraji. Profesní skupiny jsou členěny do 131 skupin, jedná se o členění na takzvané 3místné ISCO. Posledních pět znázorněných let představuje predikované hodnoty.

Pro zobrazení této metriky je třeba nejprve zvolit alespoň jeden kraj ve filtru na začátku stránky.

Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP

Pomocný číšník

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Pomocný číšník zajišťuje pomocné práce při servírování a podávání pokrmů a nápojů.

Pracovní činnosti

  • Výpomoc při obsluze hostů restauračního zařízení.
  • Spolupráce na přípravě a aranžování místností a tabulí.
  • Vydávání pokrmů a nápojů.
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Běžná údržba výčepního zařízení.
  • Výpomoc při přípravě slavnostních akcí a při obsluze na slavnostních akcích.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrolování zboží a zásob.
  • Přijímání objednávek.

Kód ISCO

5131

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/pomocny-cisnik

Číšník

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Číšník zajišťuje kompletní servis pro hosty gastronomického nebo pohostinského provozu, servíruje pokrmy a nápoje a poskytuje rady při jejich výběru z jídelního nebo nápojového lístku.

Pracovní činnosti

  • Příprava a aranžování místností a tabulí.
  • Vítání a usazování hostů.
  • Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
  • Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.).
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Spolupráce při sestavování jídelního a nápojového lístku.
  • Přijímání objednávek.
  • Zadávání objednávek do pokladního systému, inkaso plateb a vracení finanční hotovosti.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v gastronomickém nebo pohostinském provozu.
  • Pomoc při výběru pokrmů a nápojů z jídelního nebo nápojového lístku.

Kód ISCO

5131

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/cisnik

Barman

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Barman servíruje a prodává nealkoholické, alkoholické a míchané nápoje, které připravuje dle předem stanoveného postupu.

Pracovní činnosti

  • Péče o vybavení baru, nádobí a sklo.
  • Příprava míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů podle speciálních či vlastních receptur.
  • Podávání a servírování nápojů.
  • Provádění odborné instruktáže u speciálních nápojů.
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v gastronomickém nebo pohostinském provozu.
  • Uskladňování a ošetřování nápojů, ovoce, přísad a surovin.
  • Obsluha barových zařízení.
  • Vyúčtování tržeb.
  • Přijímání objednávek.
  • Pomoc při výběru nápojů z nápojového lístku.
  • Zadávání objednávek do pokladního systému a inkaso plateb.

Kód ISCO

5132

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/barman

Specialista pro přípravu kávy nebo čaje

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Specialista pro přípravu kávy nebo čaje nabízí, připravuje a servíruje kávu a kávové speciality nebo čaj a čajové speciality a pečuje a dbá o správné uskladnění surovin pro jejich přípravu.

Pracovní činnosti

  • Volba vhodného postupu pro přípravu kávy a kávových specialit nebo čaje a čajových specialit.
  • Volba vhodného postupu pro uložení a skladování kávy nebo čaje.
  • Degustace a výběr kávy nebo čaje.
  • Obsluhování, čištění a údržba kávovaru nebo čajovaru.
  • Příprava kávových nápojů a specialit nebo čajových nápojů a specialit.
  • Obsluha hostů a přijímání objednávek.
  • Nabízení a servírování kávy, čaje a dalších nápojů a doporučení, jaká káva nebo čaj se hodí ke kterému jídlu.
  • Zadávání objednávek do pokladního systému a inkaso plateb.
  • Tvorba nápojového lístku.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v kavárně nebo čajovně.
  • Vytváření míšených nápojů z kávy nebo čaje.

Kód ISCO

5132

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/barista