Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)
Hodnota představuje počet zaměstnaných a predikovaný počet zaměstnaných v dané profesní skupině. Predikce počtu zaměstnaných představuje posledních pět znázorněných let. Profesní skupiny jsou členěny do 131 profesních skupin, jedná se o členění na takzvané třímístné ISCO.
Prezentované hodnoty byly upraveny pomocí matematické metody Hodrickova-Prescottova filtru, sloužící k dekompozici časové řady na dlouhodobou a cyklickou složku. Samotná úprava byla realizována z důvodu probíhající revize původních hodnot.
Z důvodu aplikace metody Hodrickova-Prescottova filtru nemusí být suma krajů rovna údaji za ČR.
Počet zaměstnaných v profesi
Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP
Pomocný kuchař
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Pomocný kuchař úzce spolupracuje s kuchařem, zajišťuje předběžnou přípravu surovin a provádí méně náročné pracovní postupy při přípravě a výdeji pokrmů a nápojů v gastronomických provozech.
Pracovní činnosti
- Spolupráce při objednávání, přejímce a skladování zboží.
- Součinnost při zajišťování hospodárnosti gastronomického provozu.
- Součinnost při přípravě a expedici výrobků a pokrmů.
- Výdej pokrmů studené a teplé kuchyně.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
- Dodržování HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a kritických bodů.
- Předběžná příprava surovin a potravin rostlinného i živočišného původu.
- Méně náročné pracovní úkony spojené s přípravou pokrmů.
- Příprava nápojů.
- Úklidové práce v gastronomickém provozu.
Kód ISCO
5120
Více informací
Kuchař
Odborný směr
Pohostinství a cestovní ruch
Charakteristika
Kuchař tvoří vhodné skladby pokrmů, které sestavuje do jídelního lístku a připravuje, aranžuje a expeduje předkrmy a pokrmy studené i teplé kuchyně dle běžných nebo speciálních receptur.
Pracovní činnosti
- Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží.
- Spolupráce při sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
- Přijímání kuchyňských objednávek.
- Volba vhodného technologického postupu pro přípravu pokrmů.
- Příprava a úprava produktů a pokrmů.
- Zpracování a úprava polotovarů.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
- Výdej jídel.
- Organizování a řízení práce pomocných sil.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v kuchyňském provozu.
- Dodržování bezpečnostních a hygienických předpisů, dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů.
Kód ISCO
5120