Profese

Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři [CZ-ISCO 512]

Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)

Hodnota představuje počet zaměstnaných a predikovaný počet zaměstnaných v dané profesní skupině. Predikce počtu zaměstnaných představuje posledních pět znázorněných let. Profesní skupiny jsou členěny do 131 profesních skupin, jedná se o členění na takzvané třímístné ISCO. cosi.xxx

Prezentované hodnoty byly upraveny pomocí matematické metody Hodrickova-Prescottova filtru, sloužící k dekompozici časové řady na dlouhodobou a cyklickou složku. Samotná úprava byla realizována z důvodu probíhající revize původních hodnot.

Graf uvádí procentuální podíl dané profesní skupiny na celkové zaměstnanosti v kraji. Profesní skupiny jsou členěny do 131 skupin, jedná se o členění na takzvané 3místné ISCO. Posledních pět znázorněných let představuje predikované hodnoty.

Pro zobrazení této metriky je třeba nejprve zvolit alespoň jeden kraj ve filtru na začátku stránky.

Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP

Pomocný kuchař

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Pomocný kuchař úzce spolupracuje s kuchařem, zajišťuje předběžnou přípravu surovin a provádí méně náročné pracovní postupy při přípravě a výdeji pokrmů a nápojů v gastronomických provozech.

Pracovní činnosti

  • Spolupráce při objednávání, přejímce a skladování zboží.
  • Součinnost při zajišťování hospodárnosti gastronomického provozu.
  • Součinnost při přípravě a expedici výrobků a pokrmů.
  • Výdej pokrmů studené a teplé kuchyně.
  • Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
  • Dodržování HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a kritických bodů.
  • Předběžná příprava surovin a potravin rostlinného i živočišného původu.
  • Méně náročné pracovní úkony spojené s přípravou pokrmů.
  • Příprava nápojů.
  • Úklidové práce v gastronomickém provozu.

Kód ISCO

5120

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/pomocny-kuchar

Kuchař

Odborný směr

Pohostinství a cestovní ruch

Charakteristika

Kuchař tvoří vhodné skladby pokrmů, které sestavuje do jídelního lístku a připravuje, aranžuje a expeduje předkrmy a pokrmy studené i teplé kuchyně dle běžných nebo speciálních receptur.

Pracovní činnosti

  • Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží.
  • Spolupráce při sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
  • Přijímání kuchyňských objednávek.
  • Volba vhodného technologického postupu pro přípravu pokrmů.
  • Příprava a úprava produktů a pokrmů.
  • Zpracování a úprava polotovarů.
  • Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
  • Výdej jídel.
  • Organizování a řízení práce pomocných sil.
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v kuchyňském provozu.
  • Dodržování bezpečnostních a hygienických předpisů, dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů.

Kód ISCO

5120

Více informací

https://nsp.cz/jednotka-prace/kuchar