Predikce zaměstnanosti v profesích (Kompas)
Hodnota představuje počet zaměstnaných a predikovaný počet zaměstnaných v dané profesní skupině. Predikce počtu zaměstnaných představuje posledních pět znázorněných let. Profesní skupiny jsou členěny do 131 profesních skupin, jedná se o členění na takzvané třímístné ISCO.
Prezentované hodnoty byly upraveny pomocí matematické metody Hodrickova-Prescottova filtru, sloužící k dekompozici časové řady na dlouhodobou a cyklickou složku. Samotná úprava byla realizována z důvodu probíhající revize původních hodnot.
Z důvodu aplikace metody Hodrickova-Prescottova filtru nemusí být suma krajů rovna údaji za ČR.
Počet zaměstnaných v profesi
Charakteristika profese Informace v tomto bloku jsou přebírány z webu NSP
Výživový poradce
Odborný směr
Služby provozní a osobní
Charakteristika
Výživový poradce posuzuje stravovací návyky, složení těla a životní styl klienta, poskytuje odborné poradenství k pozitivní změně stavu a návyků klienta při respektování zásad zdravé výživy, navrhuje a aktualizuje vhodný výživový program s přihlédnutím ke zdravotnímu a fyzickému stavu klienta.
Pracovní činnosti
- Provádění komplexní vstupní nutriční a tělesné diagnostiky klienta.
- Zhodnocení způsobu dosavadního stravování klienta.
- Vytvoření doporučení pro změny v životosprávě za využití vhodných potravin, pohybu, doplňků stravy, případně dalších nefarmakologických intervencí.
- Sestavení individuálního stravovacího plánu s ohledem na zdravotní stav, dosavadní životosprávu a stravovací návyky.
- Poskytování výživového poradenství a pomoc klientům řešit jejich nutriční problémy.
- Podporování a motivace klienta v průběhu změny životosprávy.
- Sledování klienta při dodržování nových stravovacích návyků.
- Edukace v oblasti správné výživy a vhodné pohybové aktivity pro daného klienta.
- Vedení databáze klientů a evidování změn.
Kód ISCO
2230